, ,

‘Nieuw initiatief voor christelijk jeugdwerk’

Gouda – Vanaf 1 januari start een nieuwe beweging voor het christelijk jeugdwerk in Nederland. Met een platform voor jeugdwerkers willen de initiatiefnemers de professionals in de kerk ondersteunen en aansluiten bij een meer flexibeler inzet in het jeugdwerk. 

Omdat ze het waard zijn 

Het idee voor jeugdwerk.info ontstond al in 2012 toen duidelijk werd dat het inzetten van lokale jeugdwerkers door fiscale regelgeving problematisch werd. Landelijke jongerenorganisaties hebben moeite met het inzetten van professionals door contractverplichtingen. Lokale gemeenten die een jeugdwerker zelf in dienst nemen kiezen ook vaak voor korte contracten zonder perspectief. Het gevolg is dat de continuïteit ontbreekt in het jeugdwerk en dat capabele jeugdwerkers ander werk moeten zoeken met meer perspectief.  

Naast de beperkingen door wet en regelgeving wordt de inzet van jeugdwerkers, veelal HBO geschoolde professionals, nog te vaak gezien als vrijwilligerswerk. Werken in Gods koninkrijk wordt al snel pro-deo terwijl de meerwaarde en de impact van een goede jeugdwerker overduidelijk is. Naast kwaliteit door professionals pleit Jeugdwerk.info ook voor structurele aandacht voor het jeugdwerk. ‘Durf een koers uit te zetten voor de lange termijn en investeer in een nieuwe generatie’. 

 

Aanvullend en flexibel 

Uitgangspunt voor Jeugdwerk.info is dat het aanvullend moet zijn op alle mooie dingen die al gebeuren in het jeugdwerk. We zien dat er behoefte is aan meer flexibele inzet van jeugdwerkers en dat lukt vaak niet vanuit een organisatie. Jeugdwerkers die als één-pitters werken zijn kwetsbaar en verschralen al snel doordat er te weinig interactie is met collega’s. Voor freelance jeugdwerkers willen we daarom een netwerk bieden voor het delen van kennis en ervaringen maar we bieden ook faciliteiten zoals communicatie, office en administratie die freelancers ontzorgen. Christelijke gemeenschappen die op zoek zijn naar professionals kunnen terecht op Jeugdwerk.info voor instructie, begeleiding en advies. Maar de nadruk ligt op het presenteren van jeugdwerkers die beschikbaar zijn voor projectmatige inzet en daarbij begeleid worden door ervaren begeleiders van Jeugdwerk.info. 

 

Initiatief en team 

Jeugdwerk.info is een initiatief van Wout Schonewille die als jeugdwerk expert gewerkt heeft als hoofd Kenniscentrum bij de HGJB, Coördinator bij STEP in Gouda en als docent jeugdwerk op de Wittenberg. Deze ervaring heeft hij verdiept door de master Jeugdstudies en deze combinatie wil hij nu inzetten voor het jeugdwerk. Het team van Jeugdwerk.info bestaat verder uit Martin de Groot en Gert Schouten, beiden werkzaam bij JOP, Johan en Annelies van der Klooster als missionaire jeugdwerkers en Ramona van den Hoed als lokale jeugdwerker. 


Uit de media:

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie