,

De Assemblee voor de Roemeen

Wat betekent deze Assemblee eigenlijk voor Sibiu, voor de gewone man op de straat? Wat is het effect van zoveel ‘geestelijkheid’ in deze mooie Roemeense stad? Allereerst moet gezegd dat mede door deze Assemblee er een enorme injectie is gegeven aan de plaatselijke economie. En voor de wegwerker, taxichauffeur of ober is dat echt geen overbodige luxe voor nieuwe gadgets maar bittere noodzaak om te leven.
Toch hoop ik wel dat er meer is dan alleen een economisch belang. Er moet toch iets te zien zijn als zoveel christenen, kerkleiders en geestelijken bij elkaar zijn. Daar moet iets van uitgaan, dat moet een getuigenis geven.
Eerlijk gezegd ben ik hier wat in teleurgesteld. Van onredelijk geklaag over bussen die te laat vertrekken, forse ellebogen strijd bij de koffietafel en boze opmerkingen tegen obers omdat de toetjes op zijn. Wij lijken zowaar wel mensen.
Op onze weg naar huis sprak ik wat met de taxichaufeur (ivm het busgeloof). Deze jongen van 22 jaar studeerde Bedrijfskunde in Sibiu en moest in de vrije uurtjes werken. Niet voor zijn beltegoed of uitgaansleven in het weekend. Zijn inkomsten waren broodnodig om zijn vader en moeder te onderhouden die beiden ziek waren. Op mijn vraag wat de kerk zou kunnen betekenen voor hem, tenslotte zijn we in Sibiu voor bezinning op de oecumene en het effect hiervan in Europa, keek hij mij vreemd aan. Ik was de eerste die ooit zo’n vreemde vraag aan hem had gesteld. Alsof de kerk iets kon betekenen voor hem, alsof de gemeenschap die wil leven vanuit dienstbaarheid hem wil helpen, alsof de volgelingen van Hem die kwam voor mensen zich iets aantrok van de gewone man. Ik hield beschaamd mijn mond.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie