,

Oecumene, wat is dat?

Toen ik vandaag vertelde over de reis naar Sibiu maakte mijn gesprekspartner het volgende grapje. ‘weet je wat oecumene betekent? Zoveel mogelijk water in elkaars wijn doen’

Nadat ik mijn lachspieren weer in toom had reageerde ik dat het wel een herkenbaar beeld was. Althans totdat ikzelf betrokken mocht raken bij deze reis naar de Assemblee. Op één of andere manier had het vooroordeel van ‘veel en vaag gepraat zonder inhoud’ mij ook te pakken maar moest ik dat vooroordeel vaarwel zeggen na de ontmoetingen met de andere afgevaardigden.

Misschien komt het wel doordat de opdracht van Christus om de eenheid in Hem te zoeken teveel beland en verzand is in menselijk streven. En eerlijkheidshalve moet ook gezegd worden dat er een periode was waarin er over van alles en nog wat gesproken mocht worden behalve over Jezus verzoening.

In de voorbesprekingen met de medereizigers ontdekte ik hoe mooi het is om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren, kennis te nemen van elkaars tradities, rituelen en geloofsovertuigingen. Juist vanuit het besef dat onze God en Vader niet te vangen is in mijn eigen geloofsbeleving krijg ik meer waardering voor andere broeders en zusters. Om zo samen meer te ontdekken van de lengte, de breedte, de hoogte en de diepte van Jezus liefde.

1 antwoord
  1. Tiemen zegt:

    He Wout, Erg gaaf om op deze manier op de hoogte te zijn! wens je zegen en wijsheid toe om verschil uit te maken en onder de indruk te komen van wat God bij anderen doet! Ben erg benieuwd

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie